ERP-software in de maakindustrie

Geplaatst op

De maakindustrie heeft zijn eigen eisen aan ERP-software. Wij laten u zien wat dit zijn en hoe u snel het juiste systeem voor uw bedrijf kunt vinden. 

Vooral in de maakindustrie is de druk om te innoveren merkbaar. Klanten eisen steeds meer individuele maatwerkmogelijkheden, maar vragen tegelijkertijd om lage prijzen en hoge kwaliteit. De internationale concurrentiedruk neemt voortdurend toe en zet bedrijven ertoe aan hun eigen processen efficiënter te maken.

Met ERP-software is dit precies wat er wordt bereikt. In het volgende willen we deze systemen behandelen en, naast de betekenis van ERP, ook kijken naar de behoefte aan een branchespecifieke oplossing die vooral in de maakindustrie wordt gebruikt.

Elke module van ERP bestrijkt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied en heeft tal van functies die de individuele processen in deze sector ondersteunen en soms zelfs automatiseren. Niet elk bedrijf heeft alle beschikbare modules op de markt nodig in zijn eigen ERP-software. Het is eerder belangrijk om een ERP-software te vinden die precies is afgestemd op uw eigen behoeften en bedrijfsgebied. 

ERP-software voor de maakindustrie

In de loop van de tijd hebben veel ERP-leveranciers zich gespecialiseerd in specifieke industrieën en hun oplossingen aangepast aan de behoeften van individuele bedrijven. Zo zijn er ook tal van ERP software specifiek voor de maakindustrie. Naast algemene modules zoals administratie, financiën of personeelsmanagement bevatten deze ook modules voor merchandise management, productie en supply chain management.

Laten we een meer gedetailleerde blik werpen op enkele van de belangrijkste modules van ERP-software voor de maakindustrie. Daarbij willen we hun concrete voordelen in de praktijk aanpakken en laten zien hoe de functies helpen om middelen te besparen en processen efficiënter te maken. 

Stuklijsten voor de industrie

Bij discrete productie wordt voornamelijk gewerkt met onderdelenlijsten. Deze bevatten alle materialen of items die relevant zijn voor de werkorder. Het zijn veel meer dan alleen boodschappenlijstjes. Ze lopen als een rode draad door het hele productieproces. Op basis hiervan worden de eindproducten verwerkt en geassembleerd. 

Een ERP-software voor de maakindustrie moet daarom functies hebben voor het maken en verwerken van stuklijst. De zogenaamde kerstboomstructuur wordt vaak gebruikt. Hoofdlijsten zijn onderverdeeld in verschillende sublijsten. Deze sublijsten kunnen vervolgens worden onderverdeeld in verdere onderdelenlijsten. Op overzichtelijke dashboards is het dan altijd mogelijk om te zien in hoeverre een stuklijst al is verwerkt en welke stappen er nog nodig zijn om het proces af te ronden. 

Voor- en nacalculaties 

De stuklijsten geven informatie over de verwachte materiaalinvoer voor een specifieke productieorder. Voor de berekening van de totale kosten worden andere factoren toegevoegd, zoals de werktijd van het personeel en de bedrijfskosten. Met voor- en nacalculatie kunnen al deze items direct worden opgenomen en berekent het systeem automatisch de uiteindelijke prijs. 

Als de inspanning tijdens het productieproces toeneemt, kan het systeem herberekeningen maken. Daarnaast geeft het systeem informatie over waar de kostenstijging heeft plaatsgevonden. Met deze bevindingen kunnen toekomstige extra inspanningen proactief worden vermeden. 

Geïntegreerde CAD-software 

Het ontwikkelings- en productieproces wordt aanzienlijk vereenvoudigd door een koppeling of integratie van een CAD-programma. Onderdelenlijsten hoeven niet meer handmatig te worden aangepast en ontwikkelaars hebben direct toegang tot alle relevante data. U kunt direct zien welke materialen nog op voorraad zijn, welke opnieuw besteld moeten worden en wat dit betekent voor de productietijd. 

Vind de juiste ERP-software voor de maakindustrie

Om snel en eenvoudig de juiste ERP-software te kunnen vinden, moeten bedrijven eerst weten waar ze eigenlijk naar op zoek zijn en welke doelen met de software moeten worden nagestreefd. Met onze ERP consultancy helpen u vervolgens bij het vinden van geschikte leveranciers. Eenvoudig, gratis en vrijblijvend zoeken wij voor u naar de beste oplossingen op de markt. 

Gerelateerde berichten

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam laoreet viverra diam, at consectetur justo laoreet id. Orci varius natoque penatibus et...

Lees meer

Over ons

We nemen je mee op een rondvaart langs ideeën. Lees onze artikelen hiervoor.

Contactgegevens

Via info @ waterlelie-rondvaart.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden