De belangrijkste visserijregels in Nederland

Geplaatst op

Het coronavirus heeft de Nederlandse bevolking in zijn greep. De overheid adviseert de bevolking zo veel mogelijk thuis te blijven en anderhalf meter afstand te bewaren van anderen. Daarnaast ligt een groot deel van de Nederlandse economie op zijn gat, denk aan de gesloten horecagelegenheden, sportcomplexen, restaurants, bioscopen en dergelijke. We zijn nooit eerder zo op onszelf aangewezen en worden gedwongen creatief te zijn om ons dezer dagen toch te vermaken. Waar veel voetbal- en hockeyverenigingen erg lijden onder het virus, kent de sportvisserij juist een enorme toename in populariteit. Vissen is deze tijd populairder dan ooit, omdat je op die manier nog lekker buiten kunt zijn en de 1,5-meterregel eenvoudig te hanteren is. Met name beginnende vissers zijn echter vaak nog niet bekend met de regels die gelden binnen de visserij. We hebben daarom in dit blog de belangrijkste visserijregels op een rijtje gezet. 

Vispas

Wanneer je in Nederland wilt vissen, is het verplicht om een vispas aan te vragen. Dit geldt zowel voor beginnende vissers als voor meer ervaren sportvissers. Ga je vissen zonder vispas op zak? Dan riskeer je een boete van € 140,-. Je vraagt jouw eigen vispas eenvoudig aan bij de plaatselijke hengelsportzaak of visvereniging. Een vispas is je bewijs van lidmaatschap van een visvereniging, waardoor je dus bij het aanvragen van een vispas verplicht bent om lid te worden van een visvereniging naar keuze. De kosten van een vispas bedragen € 40,- per jaar en kan ook weer eenvoudig worden stopgezet. Je vraagt je vispas ook eenvoudig online aan, waarna je een bevestigingsmail ontvangt als bewijs van jouw lidmaatschap. Hierdoor kun je direct naar de waterkant en vis je geheel zonder zorgen. 

Nachtvissen

Er bestaan verschillende vispassen: een kleine vispas, normale vispas, extra vispas en jeugd vispas. Met de normale vispas mag je met maximaal 2 hengels per persoon in bijna alle wateren van Nederland vissen. Wil je gaan nachtvissen of met meerdere hengels vissen? Dan heb je een extra vispas nodig, waarmee je ook de uren tussen 2 uur na zonsondergang en 1 uur voor zonsopgang mag vissen. 

Zeevissen

Per 2019 is het niet meer verplicht om over een zogeheten zeevispas te beschikken wanneer je op of aan zee wilt vissen. Sportvissen op zee is dus voor iedereen eenvoudig mogelijk, waardoor je ook geen ervaring nodig hebt. We raden je echter wel aan om je te informeren bij ervaren vissers of een vissersboot met ervaren vissers te huren wanneer je de Noordzee opgaat. 

Vissen op roofvissen

Roofvissen is een van de populairste hengelsporten in Nederland. Toch zijn er bepaalde regels opgesteld om de roofvissen te beschermen. Van 1 april tot en met de laatste zaterdag van mei is het namelijk verboden om gericht te vissen op roofvis. Uiteraard is het mogelijk dat je tijdens het vissen op witvis een roofvis vangt. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om de roofvis zo snel mogelijk terug te zetten. 

Gerelateerde berichten

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam laoreet viverra diam, at consectetur justo laoreet id. Orci varius natoque penatibus et...

Lees meer

Over ons

We nemen je mee op een rondvaart langs ideeën. Lees onze artikelen hiervoor.

Contactgegevens

Via info @ waterlelie-rondvaart.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden