Wat komt er kijken bij het aanschaffen van een boot?

Geplaatst op

Een boot kopen is een flinke investering. Het is daarom belangrijk om op een aantal aspecten te letten voordat je overgaat tot koop. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je boot. We zetten daarom wat tips op een rijtje zodat je weet wat er allemaal komt kijken wanneer je eigenaar wordt van je eigen boot. Van het regelen van een servicezuil tot de nodige papierwerk en vergunningen.

Kiezen van een boot

De belangrijkste keuze is het kiezen van de juiste type boot. Je wilt achteraf geen spijt hebben dat de boot toch te klein is of juist veel te veel onderhoud kost. Kies dus gewoon simpelweg een boot dat past bij je gezinssamenstelling, het gebied waar je wilt varen en bij je beschikbare budget. Houdt er rekening mee dat je een stukje budget opzij legt voor verzekeringen, accessoires en eventueel reparaties.

Beschik over de belangrijke papiertjes

Niet alle boten hebben een eigen kenteken. De boten die zijn gemaakt na het jaar 1998 zijn voorzien van een Craft Identification Number (CIN Code). Deze is weergegeven op de stuurboordkant van de boot. Deze code geeft informatie over de land van herkomst, het bouwjaar en een serienummer. Daarnaast zijn boten, die harder kunnen dan 20 kilometer per uur, geregistreerd onder een Y-nummer. Je kunt je boot ook laten registeren bij een landelijk register. Dit kan handig zijn bij bijvoorbeeld diefstal.

Vraag bij het kopen van een boot om het eigendomsbewijs. Is deze niet beschikbaar? Vraag deze eventueel zelf aan. Er moet aan boord van elke boot een boordboek aanwezig zijn. Deze geeft meer informatie over de werking van de boot. Dit boek bevat een CE markering. Het is wettelijk verplicht om dit aan boord te hebben.

Wat is de staat van de boot?

Een boot kopen is vaak een leuk moment. De gedachte is vaak om zo snel mogelijk het water op te gaan en de boot uit te proberen. Wat je niet in een oogopslag ziet is de daadwerkelijke staat van de boot. Dit is vergelijkbaar bij het aanschaffen van een auto, check altijd de staat van de boot en voer een eigen inspectie uit. Het is zelfs verplicht om deze inspectie zelf voor een aankoop uit te voeren. Zo heb je altijd garantie wanneer achteraf mankementen naar boven komen drijven. Vergeet niet om de motor van de boot ook doorgrondig te inspecteren.

Uitrusting van de boot

Een boot kan beschikken op heel veel extra uitrusting naast de gebruikelijke facetten. Let er dus op dat je zelf de benodigde uitrusting nog aanschaft of als de boot hier al over beschikt, deze ook goed inspecteert. Denk hierbij aan het functioneren van verwarmingen, keukentje, systemen, sturing en de extra stuur en bakboord schroeven.

Aanlegplaats

Als laatste, maar niet onbelangrijke aspect, is de aanlegplaats van je boot. Je kunt ervoor kiezen om de boot mee naar huis te nemen door middel van een aanhanger. Maar als je beschikt over een relatief grote boot, dan is het aan te raden om een aanlegplaats te huren. Dit kan bijvoorbeeld in een nabij gelegen haven. Je kunt dan een servicezuil aanschaffen waarbij de boot voorzien kan worden van elektriciteit en eventueel de toevoer van schoon drinkwater.

Gerelateerde berichten

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam laoreet viverra diam, at consectetur justo laoreet id. Orci varius natoque penatibus et...

Lees meer

Over ons

We nemen je mee op een rondvaart langs ideeën. Lees onze artikelen hiervoor.

Contactgegevens

Via info @ waterlelie-rondvaart.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden